16. Cine vrea salată de boeuf?

FotorCreated569Ultima zi din an o găsea pe Jane într-o cabană la munte.  Jane nu mai făcuse o asemenea ieșire de revelion de vreo cinci ani, de pe vremea când erau toate fetele singure, cu trei lei în buzunar și bucuroase că perioada de probă la primul job se terminase.

Toată gașca era acum împreună: Alexandra, Eva, Sofia, Ștefan cu doi prieteni, Teodor și vărul lui.

– Pe bogăție, dears! urla Teodor băgând capul în fiecare cameră unde cineva se pregătea pentru petrecere.

– Măi, tu deja te-ai pus pe băut? întrebă Sofia, în timp ce încerca sa îl împiedice pe Teodor să intre în camera unde se aranja.

– Un pic de troscăneală de control, înainte de petrecere, este necesară. Pe urmă intră logodnicul tău în bar și rămân pe uscat, spuse Teodor, în timp ce mângâia o sticlă de whiskey.

Îi plăcea să intoneze cuvântul logodnic pentru a o tachina pe Sofia care parcă se înroșea mereu. Ștefan se amuza de fiecare dată la reacția ei și îi aducea aminte că va face din ea curând o femeie necinstită.

– Auzi, până intră Ștefan peste băutura ta de navigator, dă sticla aia încoace, spuse Sofia, amenințând cu tubul de fond de ten în mână.

În tot acest răstimp, Jane îi urmărea din capătul holului, zâmbind – soarta acelei sticle de whisky în mâinile Sofiei era clară: va fi goală.

La parterul casei, Alexandra aranja și rearanja masa,  în timp ce Eva evalua nivelul prospețimii salatei de boef, furnizată de firma de catering. Eva nu era o bucătăreasă desăvârșită, dar avea papilele gustative ale unui Chef cu două stele Michelin.

Afară, Ștefan si restul masculilor pregăteau grătarul, nu se știa exact de ce, dar exista speranța că vor reuși să perpelească niște coaste de porc.

Peste încă două ore toată lumea se pregătea să se așeze la masă. Jane își verifică pentru o ultimă dată mesajele. Patrick îi făcuse în avans urările de an nou bun “cu multe surprize” și promisiunea unei întâlniri ca la carte în 2016. Pentru Jane, și anul precedent fusese marcat de promisiuni, din partea unui alt el, Sebastian. Ele rămăseseră, însă, neîndeplinite.

Gălăgia din jurul mesei o readuse pe Jane cu picioarele pe pământ.

– Cine vrea salată de boeuf? întrebă Jane.

– E cu vită sau cu pui? întrebă Teodor.

– Cu pui mă, cine mai face cu vită… îi răspunse Eva.

– La mine pe… Teodor nu apucă să își termine fraza.

– Pe vapor unde totul este minunat, exclamă Jane. Hai, ia și mănâncă. Castronul ăsta în mâna mea îmi strică tot look-ul, adăugă Jane.

Lumea râdea.

O bătaie puternică în ușă întrerupse discuția. Jane puse castronul pe masă și, cu lingura în mână, se îndrepta spre ușă. Teodor și Ștefan erau deja în picioare, pregătiți să arate de ce sunt ei bărbații grupului.

Jane deschise ușa, descoperind cu surprindere fața zgribulită a lui Patrick. După un scurt moment de șoc, spuse:

-Ce cauți aici?

-Cum ce caut? am venit să petrec anul nou cu tine. Trebuie să recunosc că ai fugit cam departe, îi spuse Patrick zâmbind ștrengar.

Ce-i drept, erau la patru sute de kilometri de oraș, într-un loc cu semnal limitat la telefon. Fără să îi dea un moment de răgaz, Patrick o cuprinse pe Jane de mijloc și o trase către el.

– Ai să mă lovești cu lingura aia de maioneză dacă încerc să te sărut? întrebă Patrick.

– Nu, dar voi deveni violentă dacă și tu îmi vei cere salată de boeuf cu vită, îi răspunse Jane râzând.

Patrick își lipi ușor buzele de ale ei. Erau reci, iar el mirosea a iarnă.

– Bagă bărbatul în casă până nu moare de hipotermie, se auzi din spate vocea lui Teodor.

Jane zâmbi și îl pofti în casă pe Patrick, sub privirile întrebătoare si parțial satisfăcute ale fetelor. Ștefan îi strânse mâna reticent și îi oferi un pahar de tărie, în timp ce Teodor îl măsura din cap până în picioare:

– Doamne ajută! spuse el.

Patrick era nedumerit, dar Jane îi făcu semn să nu pună întrebări. O înduioșa un pic disconfortul lui Patrick, pe care acesta încerca să îl mascheze.

Anul nou urma să o prindă pe Jane în brațele altuia, departe de amintirea celui care plecase din viața ei.

– Patrick, ia un loc lângă noi, îl îndemnă Sofia, indicând un loc între ea și Alexandra.

Patrick se conformă, știind că urmează să fie supus unui test, dar, cumva, asta nu îl deranja.

Nu știa exact ce îl îndemnase să vină. La urma urmei, între el și Jane nu se întâmplase mare lucru, nu era singura femeie de pe planetă. Privind peste masă, însă, la fața ei luminoasă, avea un sentiment de satisfacție. Un sentiment posesiv, un pic primitiv, poate. Nimic nu arăta mai bine decât zâmbetul și rujul ei roșu, acum un pic întins dovadă buzelor lui pe ale ei. Cine era Jane acum? Avea senzația că urma să afle.

Curând, miezul nopții își făcea intrarea, era un an nou.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s