21. La plantat, cu americanii

cearta 1Cu un creion roşu în mână, aplecată peste oglindă, Jane crea un contur perfect al buzelor ei, ţinându-şi respiraţia, de parcă viaţa ei depindea de asta. Un pic de ruj roşu, apoi fixer pentru întregul machiaj – acum de-a dreptul perfect – urmat de o ultimă privire în oglindă şi era gata de ieşit în oraş. Îşi îmbrăcase rochia neagră, cumpărată cu trei zile înainte, special pentru această ocazie, pantofii stiletto cu toc de 12 centimentri – şi ce dacă afară era viscol? “Am un date şi un plan”, îşi spuse Jane în gând. Patrick urma ca, în această seară, să îi cunoască prietenii, în mod oficial.

Duminica trecută, în timp ce pregăteau micul dejun în apartamentul lui, care devenise un teritoriu familiar pentru Jane, aceasta se întorsese spre el şi îi spuse, în timp ce manevra, puţin ameninţător, polonicul cu care turna pancakes-urile în tigaie.

– Ce-ar fi să ieşim cu toţii sâmbăta viitoare? Poţi să le cunoşti şi tu pe fete…aşa oficial.

– Vrei să zici ele pe mine, mai degrabă, nu? răspunsese Patrick atunci.

– Eh, hai dragă, că nu eşti aşa interesant, spuse Jane şi pufni în râs. Serios acum, ar fi drăguţ să ieşim, nu?

– Da, sigur. Sâmbătă sunt numai al vostru.

Acum, în ziua cu pricina, Jane era gata de o seară perfectă. Îi plăcea de Patrick şi, pentru ea, era esenţial ca şi “fetele ei” să îşi dea aprobarea. Mai ales Sofia, care era o persoană foarte tranşantă. Patrick era, pentru ea, mai mult un băiat “răsfăţat şi snob”. “Bine măcar că face voluntariat, îi plac animalele şi ştie ce-i aia literatură”, spunea ea de fiecare dată, imediat dupa ce enumera acele defecte –“Poate mai are o şansă să fie băiat bun”.

“Bun, acum să contactam infractorul”, îşi spuse Jane zâmbind, în timp ce unghiile ei lungi se loveau de ecranul telefonului. Fiind nevoită să repete operaţiunea a treia oară, pentru că Patrick nu răspundea, Jane începea să devină puţin neliniştită şi acidă. „Te pomeneşti că o fi adormit şi nu aude telefonul”, îşi spunea ea încercând să rămână calmă. În timp ce gândea asta, un Patrick somnoros răspunse cu o voce groasă venind, probabil, de sub o pernă:

– Alo…da?

– Hei, ce faci, dormeai? spuse Jane pe un ton puţin acid, dar vesel. Îmi pare rău că te-am trezit…

– Hei…da, mă luase somnul.

– Dar acum te-ai trezit şi o să fii gata până când voi trece eu să te iau într-un taxi, nu-i aşa? continuă Jane.

– Ah, da… trebuia să ieşim cu prietenii tăi, nu? Trebuie să vin şi eu neapărat? Afară cam viscoleste, e frig… Plus că eu mâine plec…

– Unde pleci? Întrebă Jane scurt. Era deja enervată.

– Nu ţi-am zis? Mă duc să ajut la conservarea unei specii de tuia, care e pe cale de dispariţie. E un eveniment de voluntariat ţinut de nişte americani la o pepinieră în afara oraşului. O să plec mâine dimineaţă şi o să stau vreo trei zile. Cred. Nu vrei să te duci tu cu fetele în seara asta şi o lăsăm pe altă dată cu ieşitul? spuse Patrick cu o seninătate care lui Jane îi trimitea fiori pe şira spinării.

– Şi mie când aveai de gând să îmi spui? Aparent niciodată, dacă nu te sunam eu să mergem împreună, te aşteptam la restaurant până ni se lungeau urechile de foame? În timp ce tu dormeai liniştit acasă?

– Eh, hai nu exagera şi tu acum… sigur nu murea nimeni de foame, răspunse el ironic.

– Ştii ceva? Ia du-te tu şi plantează tufănele cu americanii tăi şi lasă-mă pe mine în pace! Îi răspunse Jane scurt şi închise telefonul.

Ştia că poate era prematur să se poarte aşa, dar aşa simţea ea acum. Nu mai avea de gând să se scuze pentru lucrurile pe care şi le dorea de la bărbatul de lângă ea. Cumva, cuvintele lui Patrick de la telefon, tonul vocii, ironia, nepăsarea, îi aduceau aminte de Sebastian. Pentru o clipă, avu senzaţia că oricât de mult se va îndepărta de relaţia lor, de mult apusă, Sebastian va fi mereu undeva acolo, în fundal, încercând să îi sufle în ceafă. Îşi dădea seama că mai avea mult până când va reuşi să fugă suficient de departe de el.

În secunda următoare, telefonul aflat încă în mâna ei dreaptă începu să vibreze – taxiul era în faţa blocului, iar fetele o aşteptau.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s