67. Osmoză de primăvară

341365Trecuse o săptămână de când Richard se instalase în casa lui Jane, unde urma să locuiască pentru cel puțin două luni cât dura proiectul pentru care fusese delegat, sau mai bine zis în care se  infilitrase pentru a se întoarce în orașul femeii mai nou iubite.

După ultima lor discuție se hotărâseră că această perioadă urma să le confirme sau nu dacă au un viitor împreună. Jane suspecta însă că Richard deja orchestrase lucururile la muncă pentru a rămâne pe termen lung. Sigur, nu vorbiseră nici despre trecut, fosta lui nevastă, posibilitatea de a face copii în viitor sau poziția reală a lui Jane față de Patrick.

Acestă conviețuire cu Richard era ceva nou pentru Jane, nu numai că nu mai locuise cu cineva până atunci, sigur bărbații din trecutul ei petrecuseră mai multe zile de-a rândul în apartamentul ei, dar nimic nu avusese până acum acest caracter de permanență. Nici zilele petrecute în Londra fie la ea sau la el în apartament nu îi dezvăluiseră cu adevărat cum era Richard în casă – un om cu tabieturi. Prima zi în care se pregătiseră amândoi pentru birou, Jane îl descoperise în bucătărie încălzind apa plată în ibric pentru a face cafea.

– Apa de la robinet din orașul ăsta este plină de impurități, ți-ar trebui un filtru de apă cu osmoză inversă, îi spuse el foarte categoric, Jane izbucni în râs.

– Mă scuzi că aici la noi în provincie nu facem osmoze și doar chestii pe invers, zise Jane pe un ton glumeț. Sunt convinsă că n-o să-ți accelereze îmbătrânirea H2O-ul românesc dar dacă îmi consumi toată apa plată pe cafeluță sigur te voi face eu să încărunțești, mai adăugă ea pe același ton.

Richard zâmbi:

– Sunt convins că ai să mă faci mai grizonat, dar până atunci neapărat trebuie să îți iau filtru, nu poți să folosești această apă spuse el cu gravitate.

– Și eu care credeam că îmi trebuie neapărat o a 51-a pereche de pantofi, răspunse Jane sarcastic, filtru nefiltru, intri la baie sau ce faci? că văd că ai telefonul în baie și răcnește din el o muzică electro-ceva, mai adăugă ea.

– Da acum intru, spuse el sărutând-o.

– Nu e nevoie să îți pui muzică pe telefon avem televizor, mai ripostă Jane.

– Mi-a fost lene să mă duc până în sufragerie, răspunse el zâmbind. După 40 de minute Jane putea în sfârșit să intre în baie unde ceașca lui de cafea trona pe marginea chiuvetei.

– Superb, zise Jane pentru sine. Cumva încerca să își aducă aminte dacă pe vremea când erau la Londra Richard avusese la fel de multe obiceiuri particulare, poate că da și nu le observase ea sau poate nu se desfășurase în spațiul ei cu adevărat….

– Darling, cam cât crezi că durează la tine? se auzi vocea lui Richard.

– Sper că cel mult 40 de minute cu tot cu machiat, răspunse Jane ridicând o sprânceană în oglindă.

– Te aud cum ridici sprânceana, zice Richard amuzat, foarte simpatică, mai adăugă el. Jane zâmbi, din nou Richard o lua prin surprindere.

Următoarele șapte zile au continuat să aducă  surprize în apartamentul 7 de pe Calea Vitan: Richard avea nevoie de mult mai mult loc în dulap, Richard tăia tubul de pastă când ajungea la final, Richard își lăsa șosetele pe jos în mijlocul sufrageriei și revelația maximă – lui Richard nu prea îi plăcea apartamentul . La auzul acestor vorbe Jane îi spuse că putea să plece dacă nu îi convenea, mai mult îl acuză că nu spusese nimic de genul accesta de sărbători la prima lui vizită. ”Pentru că n-am vrut să fiu lipsit de tact la momentul respectiv” ripostă el. ”Și te-ai gândit că acum este un moment mai bun” îi replicase ea. Au urmat scuzele lui, săruturile, alte scuze, două clătite cu ciocolată și niște ambalaje goale pe podea.

Acum în prima zi a lui Martie Jane contempla cât de puțin anticipase tot ce însemna să locuiești cu o personă zi de zi, sigur avusese scurte conviețuiri romantice cu Patrick sau Sebastian dar nimic nu te putea pregăti pentru: rufele la comun, împărțitul telecomenzii, dezbaterea cu veioza stinsă sau aprinsă și mai presus de toate pentru faptul că exista  o șansă ca acesta să fie realitatea pentru viitorul îndepărtat. Era oare pregătită pentru așa ceva? Fusese vreodată? sau doar o deranjaze că Sebastian îi luase această opțiune iar Patrick nu i-o oferise deloc?

Oricare ar fi fost răspunsul, noua ei realitate includea: un bărbat la ea în casă permanent, un program de dezvoltare profesională oferit de companie, care urma să o împingă mai sus pe scara ierarhică și brățara mult prea scumpă ce trona sfidător pe mâna ei pe post de mărțișor.

Cu ziua de muncă apropiindu-se de sfârșit Jane își luă inima în dinți și se hotărî să înfrunte aglomerația de la mărțișoare pentru a lua ceva mamei, fusese cam neglijentă cu planificarea. Parterul mall-ului era plin de standuri colorate, agitate și mai preusus de toate pline de energie. Părea că toate poverile care atârnau în general pe umerii cumpărătorilor erau suspendate în aer pentru această zi.

Jane se apropiă de un stand cu broșe supradimensionate și în timp ce evalua oferta avu senzația că trebuie să se întoarcă și să privească în jur pentru un motiv necunoscut. Fu de ajuns să ridice privirea, și acolo între șnururi și lucruri sclipitoare îl văzu pe Patrick care avea privirea fixată pe ea. Se salutară cu un gest ușor al capului. Jane avea senzația că i se tăiaseră picioarele și că brusc totul se învârtea în jurul ei. Ce reacție copilărească, se gândi ea dar buchetul de trandafiri culoarea lavandei din mâna lui Patrick, părea foarte serios. Pentru cine era oare?

Ceva timp mai târziu Jane ajunse acasă, era extenuată, bucuria de a se prăvăli în liniște pe canapeaua ei îi fu rapid oprită de sunetul apei de la bucătărie – Richard era acasă și pentru că totul fusese într-o împletire continuă pe parcusul zilei, cu simbol roșu pe ecranul ei, un mesaj de la Patrick – Scuze că am fost abrubt azi, o primăvară frumoasă îți doresc! Te pup! …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s